« Norsk älghund, grå (gråhund) | Dvärgpudel » |
Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.
Pinschern är en mellanstor korthårig hund. Den finns i röd och svar/röd färg. Den var från början en gårdshund med uppgift att vakta gården mot inkräcktare och råttor. Numera är Pinschern en familjehund som är glad och påhittig, som man kan ha med sig för det mesta. Den har haft framgångar i agility, viltspår och lydnad. Men det finns även de som tränar i den lite udda grenen free style.
Den är renlig av sig och tvättar sig som en katt. Den är även rädd om sina tassar då den använder dem när den leker. De flesta Pinschrar är idag godmodiga och sociala hundar. Tidigare kunde de vara lite opålitliga, men med avel på bra hundar har man kommit till rätta med det.
Österrikisk Pinscher är en mellanstor hund, som kan vara både korthårig och långhårig. Färgerna kan variera från viltfärg, grå till röd och svart/röd. Den kan även vara tre färgad eller röd med vitt eller svart. Det är en gårdshund från Österrike och är inte så vanlig utanför hemlandet. Det finns dock lite uppfödning i Tyskland, Holland, och Danmark. I Norge föddes den första kullen 2008. Till Sverige kom en valp hit från Norge 2008 och en valp från Holland 2009. Den har haft samma uppgifter i Österrike som Pinschern i Tyskland. Att arbeta på gården och varna om det kom främlingar. Tidigare hjälpte den även till att driva kor.
Den kommer generellt bra tillsammans med andra hundar men är inte så intresserad av främmande människor, därför bör man sociallisera den tidigt både med hundar och människor.
Det är en allsidig familjehund som man kan använda till det man är intresserad av. Men det är viktigt att den får någon aktivitet och hålla både kropp och huvud igång.
Jag som skrivit detta har Frozzie´s kennel och har både Pinscher och Österrikisk Pinscher, min hemsida är www.frozzies.se
« Norsk älghund, grå (gråhund) | Dvärgpudel » |
Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!
Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.
Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.