« Golden Retriever | Hamiltonströvare » |
Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.
FCI-nummer 235
Grupptillhörighet Gr. 2
Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.
BAKGRUND/ÄNDAMÅL
Som föregångare till dagens grand danois betraktas både de gamla "Bullenbeisser", "Hatzrüde" och "Saurüde", vilka var ett mellanting mellan den tunga mastiffen av engelskt ursprung och en snabb och smidig vinthund. Benämningen doggar hänsyftade i Tyskland närmast till stora, kraftiga hundar, som egentligen inte behövde tillhöra någon bestämd ras. Namn som ulmerdoggar, engelska doggar, danska doggar, hatzrüde, saupacker och stora doggar betecknade senare skilda typer av dessa hundar, åtskilda genom färg och storlek.
År 1878 bildades en kommitté bestående av sju personer med bakgrund som uppfödare och domare under ledning av dr Bodinus i Berlin. Man förband sig att kalla alla varianter av doggar för det gemensamma samlingsnamnet tyska doggar. Därmed lades grunden för en utveckling mot en självständig tysk hundras. I anslutning till en utställning år 1880 i Berlin fastställdes för första gången en standard för doggarna.
År l888 bildades Deutsche Doggen Club e. V (DDC). Klubben har reviderat rasstandarden ett flertal gånger. Nuvarande utformning motsvarar FCIs krav.
HELHETSINTRYCK
Grand danois förenar genom sitt ädla helhetsintryck resning, kraft, elegans och välbalanserad kroppsbyggnad. Genom substans tillsammans med ädelhet, harmonisk helhet, välproportionerade linjer samt ett synnerligen uttrycksfullt huvud verkar den på åskådaren som en ädel staty. Den är "Apollon" bland hundraserna.
VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN
Grand danois förefaller närmast kvadratisk till sin kroppsbyggnad. Detta gäller särskilt hanhunden. Kroppslängden (från bröstbensspetsen till sittbensknölen) skall inte överskrida mankhöjden med mer än 5% hos hanhund och 10% hos tik.
UPPFÖRANDE/KARAKTÄR
Grand danois skall till sin karaktär vara vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare, och särskilt barn. Mot främlingar är den tillbakadragen och reserverad. Självsäkra, oförskräckta, lättuppfostrade och läraktiga sällskaps- och familjehundar eftersträvas, vilka har hög retningströskel och inte är aggressiva.
PÄLS
Pälsstruktur: Dubbel päls. Matt päls.
FÄRG
Gul: Gulgrå, gulblå, isabellafärgad eller smutsgul färg. Inte önskvärt är små, vita tecken på bröst och tår.
Tigrerad: Silverblå eller isabellafärgad grundfärg, urtvättad tigrering. Inte önskvärt är små, vita tecken på bröst och tår.
Harlekin: Blågrå stickelhårig bottenfärg, större andel gulgrå eller blågrå fläckar. Inte önskvärt är små, grå eller bruna fläckar.
Svart: Gul, brun eller blåsvart färg.
Blå: Gul- eller svartblå färg.
Källa: SKK
« Golden Retriever | Hamiltonströvare » |
Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!
Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.
Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.