« Cane Corso | Chinese Crested Dog » |
Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.
Cavalier king Charles spaniel är en hundras av typen brittiska dvärgspaniel. Det är en sällskapshund av mindre modell, som har hängande öron och finns i fyra färgvarianter:
* blenheim (röd och vit),
* ruby (helröd),
* black and tan (svart och röd) samt
* tricolor (svart, röd och vit).
I en i januari 2006 publicerad lista över Sveriges under det gångna året mest populära hundraser kom cavalier king Charles spaniel på åttonde plats.
Rasen har utvecklats ur småvuxna äldre jakthundar och som sådan är rasen avlägset släkt med till exempel cocker spaniel. Dessa miniatyrspaniels var populära hos adeln där de hölls som sällskapshundar. Med importen av orientaliska varor kom också kortnosade dvärghundar. Dessa korsades med de befintliga brittiska dvärgraserna vilket gav upphåll till raser som dagens king Charles spaniel. Cavalieren med sitt med gammaldags utseende försvann nästan helt, och det var inte förrän tidiga 1900-talet som typen kunde bevaratas och rekonstrueras. Av brittiska kennelklubben godkändes den som egen ras 1945, dock med Cavalier tillagt i namnet för att skilja den från den kortnosade king Charles. Sedan dess har rasen växt stadigt i popularitet.
Typiskt för cavalier är det mycket vänliga sättet. Den anses vara en bra nybörjarras då den är samarbetsvillig, gladlynt och utan nervositet eller aggressivitet. Däremot förekommer en del hälsoproblem inom rasen (framför allt med hjärtat) varför det är av yttersta vikt att välja en seriös uppfödare om man skall skaffa en cavalier.
Källa: Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Cavalier_King_Charles_Spaniel)
« Cane Corso | Chinese Crested Dog » |
Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!
Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.
Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.